Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyerekek és az Afrikai óriás csigák

2010.08.18

Kép Kép CSIGA IGÉNYEK:

1. Az afrikai csigák természetes élőhelyükön akár 10-15 évig is élnek, ám fogságban csak 3-7 év a jellemző.
2. Terráriumban tartjuk őket amibe tőzeget, vagy tőzegmohát használjunk, hogy beáshassák magukat.
3. A ház építéséhez szükségük van sok-sok kalciumra. Ezt pótolhatjuk például szépiacsonttal, vagy rágcsálóknak készült természetes mészkőtéglával. (Mindkettő kapható az állatkereskedésekben, de a szépia olcsóbb).

4. Imádják a zöldségeket. Ha először kínálod meg valamivel, lehet, hogy nem eszik belőle, de érdemes próbálgatni. Sajnos a salátalevelek – bármennyire szeretik is a csiguszok – ma elég sok vegyszert tartalmaznak. Ám pótolható uborkával, almával, párolt répával, néha főtt krumplival, brokkolival, eperrel… Szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt kaphat, ami nincs permetezve, és alaposan megmostuk.
5. Szeretik a kutya-, macska-, sőt a teknős tápokat is.
6. Kölest, tésztát, rizst TILOS a csigáknak adni, mert visszatartják a vizet, amibe kedvencünk bele is halhat!
7. Minimum 45x30x30 cm-es terráriumot rendezzünk be a csigáinknak, melyet havonta ki kell mosni, fertőtleníteni. A csiganyálat szerencsére oldja az ecet, a forró víz pedig fertőtleníti, így nem kell erős vegyszereket használnunk. A lényeg azonban, hogy tökéletesen ki kell öblíteni mosás után a terráriumot.
8. Ha elfelejted a terrárium tetejéről a jó nehéz, de szellőző tetőt, bizony bajban leszel, mert könnyen megszöknek a kedvenceid. Olyankor megdöbbensz, hogy nem is olyan lassúak. :-)
9. Ilyenkor fürdessük meg a csigukat is (na meg még sokszor!) Egy régi fogkefe és némi langyos víz éppen elegendő. A fogkefével finoman keféld le a házat (a nyílásnál légy nagyon óvatos), és vékony sugárban folyasd rá a langyos, kézmeleg vizet. Ha nem akarod, hogy megfulladjon, víz alá mártani TILOS! 
10. Ha elég nedves a táplálékuk, nem fognak inni, de szeretnek pancsolni. Kezdésnek egy befőttes üveg csavaros teteje is megfelel fürdőhelynek, de vehetsz dizájnosabb darabot is.
11. S ha már a víznél tartunk, ne felejts el naponta langyos vizet spiccelni a terráriumba, hogy megfelelően magas legyen a páratartalom.
12. Mielőtt kiveszed a csigudat, moss kezet, nehogy valami fertőzést kapjon. Ja, és hagyd nedvesen a kezed. Ha nem akar kijönni a házából, próbálkozz a kedvenc kajájával, ez általában sikert arat a kis éhenkórászoknál.
13. Mivel még elég kevesen tartanak kedvencként otthon csigát, az állatorvosok zöme csak kerek szemekkel fog rád nézni, ha baj esetén hozzájuk fordulsz.

És amit még tudnod kell:

Mivel a csigák hímnős állatok egyszeri párzás elég nekik ahhoz hogy elárasszanak  pár hetente csigatojásokkal. Ezért ha nem vagy résen pillanatok alatt te leszel az az ember akinek rengeteg óriás csigája van. :)

Nekünk is van sok itthon még úgyhogy ha szeretnél belevágni az óriás csiga tartásba szólj bátran ha Fót környékén laksz, szívesen adok ;)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.